Re-integratie

Terug aan het werk na ziekte

Als een werknemer langdurig ziek is, dan zijn werkgever en werknemer samen verplicht om te werken aan re-integratie oftewel terugkeer naar passend werk. Dat is in het voordeel van beide partijen.

Welke vormen van re-integratie zijn er?

In de meeste gevallen zal een zieke werknemer na herstel terugkeren in de oude functie. Maar dat kan niet altijd. De werknemer kan door zijn ziekte of aandoening misschien zijn oude werk niet meer doen. Denk aan de stratenmaker met een hernia. De werkgever zal dan een andere functie moeten aanbieden. Maar wat als de werkgever geen passende functie heeft? Dan moet er gekeken worden naar een passende functie bij een andere werkgever.

We onderscheiden dan ook de volgende vormen:

  • Re-integratie 1e spoor: De werknemer gaat weer werken bij zijn huidige werkgever. Eventueel in een nieuwe of aangepaste functie.
  • Re-integratie 2e spoor: De werknemer kan niet meer terecht bij zijn huidige werkgever en vindt ander “passend werk” bij een andere werkgever.

Je hoort ook wel spreken van re-integratie 3e spoor. Dat is re-integratie vanuit een uitkeringssituatie na twee jaar arbeidsongeschiktheid.

Hoe vind je passend werk?

Met een ziekte of handicap zoeken naar werk kan een hele opgaaf zijn. Dat is precies waar re-integratiebureaus bij kunnen helpen. Als deskundige op het gebied van werk en solliciteren bieden veel loopbaanadviseurs ook re-integratietrajecten aan. Sommigen hebben er zelfs hun specialisme van gemaakt. Daarnaast bieden ook veel arbodiensten re-integratietrajecten aan of hebben een overeenkomst met een re-integratiebedrijf.

Zelf kiezen

Zowel voor werkgevers als voor werknemers kan het interessant zijn om (ook) te informeren bij andere re-integratiebureaus dan die verbonden zijn aan een arbodienst. De kwaliteit van re-integratiebedrijven kan nogal uiteen lopen. Daarom is een goede oriëntatie belangrijk.

Wilt u meer weten over re-integratie, lees dan ook deze pagina op Loopbaandvies.net of deze pagina van het UWV.

×