Sollicitatiebegeleiding

Beter en effectiever leren solliciteren

Vooral als je langere tijd niet gesolliciteerd hebt kan hulp welkom zijn. Je leert om meer kansen te zien en de bestaande kansen beter te benutten. Je oefent met het schrijven van brieven, het maken van een cv en je bereidt gesprekken voor. Achteraf evalueer je gesprekken. Sollicitatiebegeleiding maakt deel uit van outplacement– en re-integratietrajecten en kan een vervolg zijn op een traject van loopbaancoaching.

Wat doe je bij sollicitatiebegeleiding?

Voor zover je dat niet al gedaan hebt in de voorbereidende fase van outplacement of re-integratie, of tijdens een traject van loopbaancoaching, stel je eerst een profiel op van wie je bent, wat je kan en wat je zoekt. Bij sollicitatiebegeleiding is dit heel specifiek gericht op de functie die je zoekt. Een sollicitatieprofiel helpt je bij het vinden van de juiste vacatures.

Opstellen van een cv

Sollicitatiebrieven zijn belangrijk, maar vormen steeds meer een aanbiedingsbrief bij je cv. Zeker in dit tijdperk waarin sollicitaties veelal digitaal ingestuurd worden. Dan is soms een korte aanbiedingsbrief of een aanbiedingsmail voldoende.

Je cv is het kerndocument bij iedere sollicitatie. Daarom is het belangrijk dat je een onderscheidend cv hebt. Dat betekent niet automatisch opvallend, maar wel: goed leesbaar en duidelijk. Met een onderscheidend cv kom je eerder in aanmerking voor een sollicitatiegesprek. Lees hier alvast meer over het opstellen van je cv.

Actief zoeken naar vacatures

Solliciteren betekent allereerst zoeken naar passende vacatures. Met je sollicitatieprofiel in de hand leer je om effectief te zoeken naar vacatures. Natuurlijk kijk je daarvoor op internet en in de krant, of vaktijdschriften. Maar zoeken naar vacatures kan ook betekenen dat je leert netwerken. Immers, voor veel functies wordt nooit een advertentie geplaatst, maar ze zijn er wel. Je leert bij sollicitatiebegeleiding hoe je bestaande contacten kunt gebruiken om dergelijke vacatures op het spoor te komen.

Op sollicitatiegesprek

Uiteindelijk word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Het voelt een beetje als een examen en is dat natuurlijk ook. Je wordt in zo’n gesprek scherp beoordeeld op geschiktheid. Bij sollicitatiebegeleiding word je bij de voorbereiding van zo’n gesprek geholpen. Ook nabespreking vormt een onderdeel van de begeleiding, vooral (juist) als het gesprek niet tot het gewenste resultaat leidt. Wat ging er goed en wat ging er minder? En vooral: wat kun je de volgende keer beter doen?

Afronding

Afhankelijk van de afspraken die je hebt gemaakt is sollicitatiebegeleiding kortdurend (mogelijk inclusief de begeleiding tijdens je eerste sollicitaties) of tot en met het vinden van een baan. Een enkele keer gaat de sollicitatiebegeleiding door tot en met de proeftijd, zodat zeker is dat je goed “landt” in je nieuwe baan.

×