Wat is loopbaanadvies?
Veel gestelde vragen over loopbaanadvies
- Wat is loopbaanadvies?
- Waarom loopbaanadvies?
- Hoe gaat loopbaanadvisering in z’n werk?
- Wat doet een loopbaanadviseur niet?
- Moet ik met mijn vraag altijd naar een loopbaanadviseur?
- Wie maken er (nog meer) gebruik van loopbaanadvies?
- Hoe kom ik aan een goede loopbaanadviseur?
Wat is loopbaanadvies?
Bij moeilijke vragen over werk en loopbaan kun je loopbaanadvies vragen. Loopbaanadvies is gericht op het oplossen van problemen met je werk en carrière.
Als je wilt weten welk werk bij je past, als je overwerkt dreigt te raken (burn-out) of geen baan meer hebt, kan loopbaanadvies je helpen oplossingen te vinden. Loopbaanadvies krijg je van een ervaren en deskundige adviseur, die jou weer op weg helpt.
Waarom loopbaanadvies?
Werk is een belangrijk onderdeel van je leven. Maar werk is niet altijd prettig. Misschien heb je een hekel aan de werkzaamheden of staat het bedrijf je tegen. Of je komt niet vooruit terwijl je dat wel wilt en kunt. Misschien zou je liever iets heel anders doen. Ook kan je door te hoge werkdruk overspannen zijn geraakt. Op zulke momenten kan loopbaanadvies uitkomst bieden.
Ook kan het kwijtraken van een baan die je wel heel leuk vond aanleiding zijn voor zijn voor loopbaanadvies. Met behulp van loopbaanadvies (in dit geval spreken we van outplacement of re-integratie) kom je sneller weer aan de slag.
Hoe gaat loopbaanadvisering in z’n werk?
Loopbaanadvisering ( -begeleiding, -coaching) betekent dat je samen met een persoonlijke begeleider aan de slag gaat om uit te vinden wie je bent, wat je wilt, waarom je dat wilt, hoe je dat bereikt en wat andere mogelijkheden zijn. Uiteindelijk zul je een nieuwe baan vinden en/of prettiger werken.
Wat doet een loopbaanadviseur niet?
Een loopbaanadviseur is geen therapeut. Hoewel sommige adviseurs ook ingaan op zingevingsvragen, zullen ze niet helpen bij het realiseren van gedragsverandering als antwoord op levensvragen. Om loopbaanadvies effectief te laten zijn is het belangrijk dat je positief en actief in het leven staat.
Moet ik met mijn vraag altijd naar een loopbaanadviseur?
Dat hangt ervan af. Meestal is het goed om voordat je contact zoekt met een professionele adviseur met je partner of vrienden te praten over wat er precies niet goed gaat in je werk. Lees ook eens een boek of tijdschrift over je loopbaanvraag en kijk of je voor jezelf goed kunt formuleren wat het probleem is. Op internet is ook heel veel informatie te vinden. Als je er op deze manier niet uitkomt, is het in ieder geval een goede voorbereiding voor de volgende stap: het raadplegen van een loopbaanadviseur.
De meest intensieve vorm van loopbaanbegeleiding is een persoonlijk traject met een professionele loopbaanadviseur (zie ook: loopbaancoaching).
Loopbaanadviseurs zijn ervaren mannen of vrouwen die gewend zijn om met moeilijke vragen op het gebied van werk en loopbaan om te gaan. In een persoonlijk begeleidingstraject krijg je vragen en opdrachten en kom je bijvoorbeeld wekelijks of tweewekelijks langs voor een gesprek. Persoonlijke loopbaanbegeleiding is een intensief traject; deze vorm van advisering heeft het hoogste rendement.
Andere vormen van loopbaanbegeleiding zijn bijvoorbeeld een groepstraining of sollicitatiebegeleiding.
Wie maken er (nog meer) gebruik van loopbaanadvies?
Iedereen, man of vrouw, jong of oud, die werkt of werken wil kan baat hebben bij loopbaanadvies. De meeste mensen die loopbaanadvies zoeken zijn in het tweede kwart van hun loopbaan (zo tussen de 30 en de 40). Maar ook mensen die jonger en ouder zijn doen een beroep op een loopbaanadviseur. Mannen doorgaans even veel als vrouwen, al kan dat van bureau tot bureau verschillen.
Hoe kom ik aan een goede loopbaanadviseur?
Het beroep van loopbaanadviseur is vrij: iedereen kan een bord in de tuin plaatsen -of een website maken- met “loopbaanadviseur” erop. Maar dat iemand zichzelf loopbaanadviseur noemt maakt natuurlijk nog niet dat hij of zij ook goed is. Als je op zoek bent naar een goede loopbaanadviseur, vraag dan vooraf zo veel mogelijk informatie op. Bezoek de website of vraag een bedrijfsfolder. Vraag ook om een (kosteloos) oriënterend gesprek.
Kijk altijd of het bureau van jouw keuze is aangesloten bij een beroepsvereniging. De belangrijkste zijn:
- NOLOC – Vereniging voor loopbaanprofessionals
- Register BKA – Stichting Register Beroepskeuzeadviseurs
- OVAL – brancheorganisatie van arbodiensten, interventiebedrijven, adviesbureaus op het terrein van outplacement en loopbaanbegeleiding en loopbaancoaching, re-integratiebedrijven en jobcoachorganisaties.
Lees meer over het zoeken en vinden van een goede loopbaanadviseur in het gratis e-book “Een goede loopbaanadviseur? Zó gevonden!” op Loopbaanadvies.net