Outplacement

Hoe kan outplacement je helpen aan een nieuwe baan?

Outplacement is een intensieve vorm van begeleiding naar een nieuwe baan. Mensen die outplacement doen hebben meestal nog een baan, maar dreigen die op korte termijn kwijt te raken. Of ze zijn kortgeleden ontslagen. Dat kan zijn door reorganisatie of door een arbeidsconflict. Afhankelijk van de reden van het baanverlies kan op bepaalde fasen in het outplacementtraject meer of minder nadruk komen te liggen.

Wat doe je als je outplacement krijgt?

Je gaat bij outplacement samen met een persoonlijke adviseur op zoek naar een nieuwe baan. Dat gebeurt meestal in drie fasen:

  • Fase 1: Samen met de outplacementadviseur inventariseer je je kwaliteiten. In deze fase komen in grote lijnen dezelfde vragen aan de orde als bij loopbaancoaching: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik?
  • Fase 2: In deze fase ga je onder begeleiding solliciteren. Je zoekt vacatures, oefent gesprekken en evalueert sollicitaties die niet doorgegaan zijn. Daarvan leer je waar het aan zou kunnen liggen en wat je de volgende keer beter zou kunnen doen.
  • Fase 3: Gefeliciteerd! je komt alleen in de derde fase als je een nieuwe baan gevonden hebt. Dat lukt vrijwel altijd, dus de kans dat je in deze fase terecht komt is groot. De begeleiding wordt nu teruggebracht tot enkele gesprekken tijdens de proeftijd, het evalueren van je eigen inspanningen en dat van het bureau.

Wat is outplacement wel en wat is het niet?

Bij outplacement wordt er geen baan voor je gezocht en krijg je ook geen nieuwe baan “aangeboden”. Je zult zelf op zoek moeten naar een nieuwe baan. Maar omdat je daarbij voortdurende gecoacht wordt is het wel veel makkelijker dan als je er alleen voor staat. Onder begeleiding solliciteren betekent dat je alles wat je doet kunt bespreken met een deskundige. Je krijgt voortdurend advies van iemand die van sollicitatiebegeleiding z’n beroep heeft gemaakt. Outplacement is dus solliciteren met een voorsprong.

Meer weten?

Vrijwel alle loopbaanadviseurs op deze website bieden ook outplacement aan. Kijk op hun presentatiepagina of op hun website om meer te weten te komen over hun dienstverlening en neem contact op als je een vraag hebt. Meer informatie over outplacement, hoe lang het duurt, wat het kost en waar je op moet letten als je een outplacementbureau zoekt kun je lezen op de websites Outplacementbureaus.nl en OutplacementWijzer.nl.

×