Loopbaancoaching

Meerdere wegen leiden naar Rome

Voor het woord loopbaanadvies zijn verschillende synoniemen in omloop. Sommige loopbaanadviseurs noemen zichzelf liever loopbaancoach of loopbaanbegeleider. In de praktijk maakt het voor jou als cliënt meestal niet veel uit, maar net als in veel beroepen vindt de adviseur, of coach, het onderscheid zelf meestal wel belangrijk.

Wat is het verschil tussen een loopbaancoach, loopbaanadviseur en loopbaanbegeleider?

Of je nu advies krijgt van iemand die zichzelf loopbaanadviseur, loopbaancoach of loopbaanbegeleider noemt, ‘scoren’ zul je altijd zelf moeten doen. In die zin hebben loopbaancoaches wel een punt, wanneer ze meer de nadruk leggen op het feit dat niet zíj, maar de cliënt ‘op het speelveld’ staat.

Een traject van loopbaancoaching begint in bijna alle gevallen met dezelfde vragen, namelijk:

  • Wie ben ik?
  • Wat kan ik?
  • Wat wil ik?

Voordat je verder gaat met het kiezen van een passend beroep of het zoeken naar een passende baan, is het van belang dat je deze vragen beantwoordt.

Wat is inbegrepen bij loopbaancoaching en wat niet?

Op het moment dat je bovenstaande vragen hebt beantwoord kan het traject van loopbaancoaching stoppen. Het is dan de bedoeling dat je zelfstandig verder gaat met het kiezen van een opleiding of het zoeken naar een nieuwe functie. Zorg dat je vooraf goed duidelijk hebt waar het traject van loopbaanbegeleiding ophoudt, zodat je niet teleurgesteld raakt.

Het kan ook zijn dat je na de inventarisatiefase begeleid wordt bij het solliciteren. Als je outplacement of re-integratie doet, dan zal dat altijd deel uitmaken van het traject. In andere gevallen doe je er goed aan dat vooraf door te spreken.

Wat kost loopbaancoaching?

Individuele loopbaancoaching met een loopbaanadviseur is een intensief traject van persoonlijke begeleiding. Loopbaanadviseurs hanteren daarvoor een uurtarief van €80-€120 gemiddeld met uitschieters tot €200 voor hele goede adviseurs. Dat is niet alleen voor de tijd dat ze met je in gesprek zijn, maar ook voor de administratie eromheen. Afhankelijk van je financiële positie kan het interessant zijn als iemand dat voor je betaalt, bijvoorbeeld je werkgever.

Lukt dat niet of heb je die niet, neem dan contact op met een loopbaanadviseur voor de mogelijkheden van betaalbaar loopbaanadvies.

Ontwikkeladvies

Zo’n mogelijkheid voor betaalbaar -en zelfs kosteloos- loopbaanadvies was er kort geleden (augustus 2020) voor iedereen van 18 jaar t/m de pensioengerechtigde leeftijd. Voor iedere werknemer, flexwerker, zelfstandige en zelfs mensen zonder baan stond toen €700 subsidie van de overheid klaar om een zgn. Ontwikkeladvies aan te vragen bij een loopbaanadviseur.

De regeling kende echter een maximum aantal adviezen van 22.000 en dat aantal was snel bereikt. Naar verwachting zal de overheid in 2021 opnieuw budget ter beschikking stellen voor loopbaanadviezen.

×