Loopbaancoaching

Meerdere wegen leiden naar Rome

Voor het woord loopbaanadvies zijn verschillende synoniemen in omloop. Sommige loopbaanadviseurs noemen zichzelf liever loopbaancoach of loopbaanbegeleider. In de praktijk maakt het voor jou als cliënt meestal niet veel uit, maar net als in veel beroepen vindt de adviseur, of coach, het onderscheid zelf meestal wel belangrijk.

Wat is het verschil tussen een loopbaancoach, loopbaanadviseur en loopbaanbegeleider?

Of je nu advies krijgt van iemand die zichzelf loopbaanadviseur, loopbaancoach of loopbaanbegeleider noemt, ‘scoren’ zul je altijd zelf moeten doen. In die zin hebben loopbaancoaches wel een punt, wanneer ze meer de nadruk leggen op het feit dat niet zíj, maar de cliënt ‘op het speelveld’ staat.

Een traject van loopbaancoaching begint in bijna alle gevallen met dezelfde vragen, namelijk:

  • Wie ben ik?
  • Wat kan ik?
  • Wat wil ik?

Voordat je verder gaat met het kiezen van een passend beroep of het zoeken naar een passende baan, is het van belang dat je deze vragen beantwoordt.

Waar houdt loopbaancoaching op en begint het zoeken naar een baan?

Op het moment dat je bovenstaande vragen hebt beantwoord zou de loopbaancoaching kunnen stoppen. Het is dan de bedoeling dat je zelfstandig verder gaat met het kiezen van een opleiding of het zoeken naar een nieuwe functie. Zorg dat je vooraf duidelijk hebt waar het traject van loopbaanbegeleiding ophoudt, zodat je niet teleurgesteld raakt.

Het kan ook zijn dat je na de inventarisatiefase begeleid wordt bij het solliciteren. Als je outplacement of re-integratie doet, dan zal dat altijd deel uitmaken van het traject. In andere gevallen doe je er goed aan dat vooraf door te spreken.

Wat kost loopbaancoaching?

Individuele loopbaancoaching met een loopbaanadviseur is een intensief traject van persoonlijke begeleiding. Loopbaanadviseurs hanteren daarvoor een uurtarief van €80-€120 gemiddeld met uitschieters tot €200 voor hele goede adviseurs. Dat is niet alleen voor de tijd dat ze met je in gesprek zijn, maar ook voor de administratie eromheen. Afhankelijk van je financiële positie kan het interessant zijn als iemand dat voor je betaalt, bijvoorbeeld je werkgever. Lukt dat niet of heb je die niet, neem dan contact op met een loopbaanadviseur voor de mogelijkheden van betaalbaar loopbaanadvies.

Vraag daarbij ook naar de mogelijkheden van de STAP-budgetten. De uitvoering van deze subsidie voor “een leven lang ontwikkelen” is een rommeltje en iedere keer (er zijn elk jaar verschillende ‘rondes’ waarbij budgetten uitgedeeld worden) vissen veel mensen achter het net. Maar wellicht kan de loopbaanadviseur van jouw keuze je helpen met het bemachtigen van een STAP-budget. Dat scheelt dan weer mooi €1000 op de kosten van het traject. 

×