Loopbaancoaching

Meerdere wegen leiden naar Rome

Voor het woord loopbaanadvies zijn verschillende synoniemen in omloop. Sommige loopbaanadviseurs noemen zichzelf liever loopbaancoach of loopbaanbegeleider. In de praktijk maakt het voor jou als cliënt meestal niet veel uit, maar net als in veel beroepen vindt de adviseur, of coach, het onderscheid zelf meestal wel belangrijk.

Wat is het verschil tussen een loopbaancoach, loopbaanadviseur en loopbaanbegeleider?

Of je nu advies krijgt van iemand die zichzelf loopbaanadviseur, loopbaancoach of loopbaanbegeleider noemt, ‘scoren’ zul je altijd zelf moeten doen. In die zin hebben loopbaancoaches wel een punt, wanneer ze meer de nadruk leggen op het feit dat niet zíj, maar de cliënt ‘op het speelveld’ staat.

Een traject van loopbaancoaching begint in bijna alle gevallen met dezelfde vragen, namelijk:

  • Wie ben ik?
  • Wat kan ik?
  • Wat wil ik?

Voordat je verder gaat met het kiezen van een passend beroep of het zoeken naar een passende baan, is het van belang dat je deze vragen beantwoordt.

Wat is inbegrepen bij loopbaancoaching en wat niet?

Op het moment dat je bovenstaande vragen hebt beantwoord kan het traject van loopbaancoaching stoppen. Het is dan de bedoeling dat je zelfstandig verder gaat met het kiezen van een opleiding of het zoeken naar een nieuwe functie. Zorg dat je vooraf goed duidelijk hebt waar het traject van loopbaanbegeleiding ophoudt, zodat je niet teleurgesteld raakt.

Het kan ook zijn dat je na de inventarisatiefase begeleid wordt bij het solliciteren. Als je outplacement of re-integratie doet, dan zal dat altijd deel uitmaken van het traject. In andere gevallen doe je er goed aan dat vooraf door te spreken.

Lees hier meer over sollicitatiebegeleiding.

×